Museu

Terracota, Centre d'Interpretació de la Terrissa de la Galera (baixos de l'Ajuntament) 

C. Sant Llorenç, 36
43515 La Galera (Tarragona) 
terracota@galera.cat / 977 71 83 39

Horari (tot l'any): dimecres a divendres de 9'30 a 13'30 h; dissabtes, diumenges i festius de 12'00 a 14'00 h. Es pot concertar visita fora d'aquest horari.

TANCAT: 25 i 26 de desembre, 1 de gener i diumenge i dilluns de Pasqua.

Espai ubicat als baixos de l'Ajuntament de la Galera

Té per objecte la conservació, la valoració i la difusió del patrimoni cultural vinculat als canterers (així és com s'anomenen els terrissers a la Galera i a les Terres de l'Ebre) de la Galera.

Disposa de dues sales: la primeraestà dedicada a la terrissa i als terrissers de la Galera i la segona està dedicada a exposicions de caràcter temporal: pintura, escultura, artesania, ceràmica, història, etc. que van canviant, cada mes o mes i mig.

A la primera sala, es pot descobrir, pas a pas i d'una forma clara i entenedora com es crea una peça de terrissa. S'explica aquest procés com es feia abans i com es fa ara, encara que no han estat molt els canvis, aquests, però, s'han de constatar. El fil conductor del Centre són: imatges, textos, peces i eines. Coneixerem els tipus de produccions que es feien i es fan i com ha canviat l'ús d'aquestes així com  l'origen, la història i la forma de vida dels terrissers de la Galera.

La segona sala de Terracota, Centre d'Interpretació de la Terrissa de la Galera està dedicada a exposicions de caràcter temporal i  vol esdevenir un espai obert a tots els i les artistes de les Terres de l'Ebre, i, de més enllà, un lloc on l'àmbit creatiu pugui donar a conèixer les seves creacions.

La convivència d'aquestes exposicions de caràcter temporal amb el contingut de la sala permanent dedicada a la terrissa tradicional de la Galera, amb les seves formes pures, úniques, emblemàtiques i carregades de simbologia, aporta, constantment, al visitant, una enorme riquesa cultural i artística.

*Activitats lligades al centre:

- Dossier didàctic (amb un conte per a donar a conèixer l'ofici de terrisser als més petits: "El gat Galeret i la terrissa) pensat per alumnes de primària i secundària i que s'adapta a les visites per a famílies.

Visites guiades al mateix centre i altres punts d'interès del municipi (VEURE TURISME: VISITES GUIADES)

- Premi Biennal de Ceràmica i Terrissa. Vila de la Galera: amb la finalitat d’incentivar l’activitat ceramista, es va crear aquest premi l’any 2008, a través de la Regidoria de Cultura.

- Suport en l'organització de la Fira de la Terrissa de la Galera (VEURE TURISME: FIRA DE LA TERRISSA)

Treball constant d'investigació

- Suport  i participació en activitats que fomenten l'artesania de la terrissa de la Galera:

Trobada de poesia i terrissa a l'obrador del Mestre Artesà Terrisser. Organitzada per Godall edicions: https://godalledicions.cat/

Participació en la Setmama d'Artesania. Organitzada per Artesania Catalunya: http://ccam.gencat.cat/ca/arees_actuacio/artesania/

Participació en Hola Ceràmica! Organitzada per l'Associació Espanyola de ciutats de la Ceràmica: https://www.ciudades-ceramica.es/

. Participació en  el festival Ebre, Música & Patrimoni que s'alterna bianualment amb “l’Ebre, Art & Patrimoni”. Es va engegar l’any 2014 organitzat pel Museu de les Terres de l’Ebre amb el suport del Departament de Cultura dins del programa de Museu de suport territorial. El Museu Terracota participa d’aquest festival des del  primer any de la seva creació. 

* Reconeixements*

. Des de 2017 la Galera ha estat declarada Punt d’Interès Artesanal, per la Generalitat  de Catalunya, "degut a la seva tradició artesanal de llarg recorregut i reconeixement històric"

. Premi Nacional d’Artesania 2017. Modalitat Prestigia. Menció especial, atorgat per la Generalitat de Catalunya "per l’esforç que suposa per a un municipi tan petit la creació i manteniment del Centre d’Interpretació de la Terrissa de la Galera, així com per la l’organització de la Fira de la Fira i el Premi Biennal de Ceràmica i Terrissa”.

. Espai de Cultura Responsable 2021