EXPOSICIÓ: MOSSOS D'ESQUADRA, SEGONA REPÚBLICA I GUERRA CIVIL 1931-1939

 • Calendari: 15/9/2023 19:00h - 26/11/2023 14:00h
 • Localització: Sala 2 (espai dedicat a exposicions temporals) de Terracota, Centre d'Interpretació de la Terrissa de la Galera (baixos de l'Ajuntament)

  Del 15 de setembre al 26 de novembre de 2023, la Sala 2, sala d'exposicions temporals, de Terracota, Centre d'Interpretació de la Terrissa de la Galera (baixos de l’Ajuntament) acollirà una exposició sobre els orígens i la trajectòria del cos policial del Mossos d’Esquadra amb especial atenció al paper jugat pel cos policial durant la Segona República i la Guerra Civil.

  L’exposició és de caràcter itinerant i ha estat elaborada pel Servei Històric dels Mossos d’Esquadra.

  “Està estructurada en sis grans blocs històrics:

  . L’origen dels Mossos d’Esquadra: la policia més antiga d’Europa

  . La forja d’un mite: les Esquadres de Catalunya (1835-1868)

  . Les Esquadres de Barcelona (1877-1931): una força provincial de seguretat.

  . El naixement de la Generalitat republicana (1931)

  . Mossos d’Esquadra i franquisme: la utilització simbòlica de les Esquadres

  . El retorn de les llibertats: el difícil camí cap a una policia nacional al servei del poble”.  (Servei Històric Mossos d’Esquadra)

  El Museu Terracota, encara que habitualment dedica l’espai d’exposicions temporals a diferents disciplines artístiques, puntualment porta exposicions relacionades amb altres aspectes que no són Art però que resulten d’interès per a la ciutadania, com en aquesta ocasió que l’exposició ens permetrà conèixer en profunditat la història de la policia catalana i el paper tan rellevant que ha tingut al nostre país. Tot això ho descobrirem a través de 13 plafons explicatius i alguns objectes, com ara, banderes, uniformes, documents, etc.

  El mateix dia que s’inaugurarà l’exposició tindrà lloc una conferència: “Recorregut per la història dels Mossos d’Esquadra”, a càrrec del Sr. David Hidalgo, caporal dels Mossos d’Esquadra, membre del grup del Servei Històric i Doctor en Història.

  **L’acte d’inauguració serà el dia 15 de setembre, a les 19’00 h, al Museu Terracota (baixos de l’Ajuntament) i a continuació, al saló de plens de l’Ajuntament (primer pis), tindrà lloc la conferència.

  **L’horari del Museu Terracota, és: dimecres a divendres de 9’30 a 13’30 h; dissabtes, diumenges i festius de 12’00 a 14’00 h

  **Més informació i visites concertades:

  977 71 83 39 terracota@galera.cat