EXPOSICIÓ: MERCÈ BARBERÀ (TINTA XINESA) I CONXA FERRÉ (CERÀMICA)

 • Calendari: 23/12/2022 19:00h - 29/1/2023 14:00h
 • Localització: Sala 2 (espai dedicat a exposicions temporals) de Terracota, Centre d'Interpretació de la Terrissa de la Galera (baixos de l'Ajuntament)

  Del 23 de desembre de 2022 al 29 de gener de 2023, la Sala 2, dedicada a exposicions temporals de Terracota, Centre d’Interpretació de la Terrissa de la Galera, acollirà una exposició de tinta xinesa de Mercè Barberà i ceràmica de Conxa Ferré, totes dues canareves.

  Mercè Barberà, és una artista autodidacta, dedicada a l’art, des de fa molts anys. La seva primera exposició fou, fa vint anys, a la Casa O'connor Alcanar, això li va obrir les portes per a participar a les exposicions col·lectives que cada any se celebraven a la Galeria Nuri d'Art, a Alcanar, també.

  Ha participat en nombroses exposicions individuals i col·lectives, a Suècia, França i Terres de l’Ebre. Ha guanyat diferents Premis: a Kiruena (Suècia), al Saló Internacional de Saint Amand Mouron (França) i al Saló Internacional d’Artistes Orleanesos, al 2015 .

  Al 2016 ja va realitzar una exposició amb la ceramista Conxa Ferré a la Cisterna de la Vall (Alcanar).

  Ha il·lustrat la portada de diferents llibres. L’últim, un de poesia sobre les oliveres mil·lenàries .

  Mercè utilitza la tècnica de la tinta xinesa, una tècnica no gaire coneguda però que a ella li permet concebre una obra molt íntima. Utilitza la ploma i el pinzell per a aplicar la tinta i el resultat són unes magnífiques composicions de colors suaus i tènues, on es reflecteix fins al mínim detall i que traspuen sensibilitat, sensualitat i molta serenor. Sovint, la dona és el centre d’atenció, la seva mirada enigmàtica i profunda, el cos nu i la seva interrelació amb la natura, totes dues: sensibles, íntegres, tendres i fermes, suportant inclemències i vicissituds, plenes de misteri, de vitalitat, generadores de vida i màgiques.

  La tinta xinesa transmet tot aquest seguit de percepcions, la ploma crea traços fins, les línies corbes tractades suaument, denoten feminitat, sensualitat i moviment, i, l’aparició freqüent del cercle palesa l’eternitat i la plenitud, el sentit de la vida  i de l’Univers.

  La utilització del color blau expressa Mentre que el colors groguencs ens submergeixen en un món de calidesa, lluminositat i alegria. Esquitxades de verds ens descobreixen la fertilitat de la natura i el cicle de vida.

  Un conjunt de composicions belles, subtils i exquisides que ens susciten pau, harmonia i benestar gràcies al saber fer i sensibilitat de Mercè, a l’hora d’emprar la tècnica de la tinta xinesa.

  Conxa Ferré, ha realitzat estudis de ceràmica a l’Escola Municipal d’Arts Plàstiques d’Alcanar, de 1994 fins al 2002. Participant en totes les exposicions col·lectives que s’han realitzat en aquesta Escola.

  Ha participat ,també, en diferents ocasions en la Mostra d’Artesans, Ceramistes i Pintors d’Ulldecona i en diverses exposicions col·lectives del grup Ceramistes Art del que en forma part. Al 2016 va exposar conjuntament amb Mercè Barbera a la Cisterna de la Vall a Alcanar.

  Ha col·laborat amb la Associació Utopia donant classes de ceràmica. Actualment forma part d’un grup de Ceramistes amb el seu propi taller.

  La ceràmica de Conxa Ferré, resulta solemne i austera. Sense utilitzar el torn, modela el fang i treballa amb terres de baixa i  alta cocció, realitzant les peces totalment a mà, utilitzant la tècnica del Raku, esmalt i engalbes, amb una constant superació tècnica i artística.

  Volums rugosos, toscos, de vegades, mentre que d’altres molt més subtils gràcies a l’esmalt. La utilització del ferro combinat amb la ceràmica dona sensació de durabilitat, resistència i distinció a la seva obra. Centra la seva atenció en el mar i en els seus habitants, conxes marines i peixos conformen un univers apassionant, misteriós i ple de vida. La fertilitat, la feminitat i el flux de la vida són una constant en les seves creacions.

  Els colors blaus ens contagien de serenitat, una certa tristor i vida, molta vida, els blancs ens impregnen de pau, calma i puresa, els negres simbolitzant el misteri del mar, de les seves criatures, d’allò immens i desconegut, els grisos, misteriosos, elegants i plens de saviesa i finalment alguna esquitxada de marró ens apropa a la terra al seu caliu i a la seva autenticitat.

  Amb tot, les obres de Mercè i Conxa, de tècniques molt diferents, connecten, s’interrelacionen, creen sinèrgies entre elles i ens descobreixen un conjunt de composicions, boniques, elegants i magnífiques, tot un univers per descobrir i gaudir-ne.

  L’acte d’inauguració de l’exposició, tindrà lloc: divendres 23 de desembre, a les 19 h al Museu Terracota.

  Us recordem que l’horari del Museu Terracota és: dimecres a divendres de 9’30 a 13’30 hores; dissabtes, diumenges i festius de 12’00 a 14’00 hores (els dies 25 i 26 de desembre de 2022 i 1 de gener de 2023, el Museu romandrà tancat)

  *Més informació i visites concertades fora d’aquest horari:

  Tel. 977 71 83 39

  terracota@galera.cat