EXPOSICIÓ: "ENTREM AL MÓN DELS VOLCANS". Dolors Vidal Segarra

  • Calendari: 9/7/2025 9:30h - 3/8/2025 14:00h
  • Localització: Sala 2, Terracota, Centre d'Interpretació de la Terrissa de la Galera (baixos de l'Ajuntament)

    Del 9 de julio al 3 de agosto de 2025, la Sala 2, sala de exposiciones temporales de Terracota, Centro de Interpretación de la Alfarería de la Galera (bajos del Ayuntamiento), acogerá una exposición sobre el volcán Tajogaite, situado en el municipio del Paso en la isla de La Palma, Canarias.

    El 19 de septiembre de 2021 el Tajogaite tuvo una erupción que finalizó el 13 de diciembre de ese mismo año, después de 85 días de actividad. Es la erupción histórica más larga registrada en la isla y la tercera en el archipiélago.

    En estos 85 días de actividad, el volcán arrojó más de 200 millones de metros cúbicos de lava, que transformaron el paisaje de la isla y la vida de gran parte de su población. Se extendió a más de 1200 hectáreas, se evacuaron 7000 personas y afectó a más de 1700 construcciones e infraestructuras.

    Dolors Vidal Segarra, de Ulldecona, es profesora de Física y Química de secundaria, ya jubilada, que trabajó casi toda su vida en el instituto Manel Sales y Ferré de Ulldecona y se jubiló en el instituto Dertosa, en Tortosa, con el que continúa colaborando a través de un convenio con el Departamento de Educación de Catalunya que le permite realizar charlas de divulgación científica. Hace divulgación siempre que tiene ocasión, en el Observatorio del Ebro, en el Colegio de Químicos de Cataluña, en la Feria de Ciencia en la calle de Lleida…

    Desde la erupción del volcán Tajogaite, se dedica a la divulgación del impacto que tuvo este fenómeno natural en la sociedad palmera mediante actividades prácticas y más tarde un libro: "85 días. El volcán Tajogaite: Impacto social"

    En este afán de divulgación, nos trae esta exposición de 25 actividades/experiencias didácticas que nos permitirán conocer lo que supuso la erupción del Tajogaite, para el paisaje y para las personas. Descubriremos la impotencia del ser humano ante los fenómenos naturales de enorme magnitud, la furia de la naturaleza y lo frágil que es nuestra existencia.

    Mediante el conocimiento científico sabremos que le pasó al volcán y porque, pero también conoceremos el impacto social de la erupción, ya que miles de personas vieron, impotentes, cómo se les destruía buena parte de lo que conformaba su vida, y, a la vez, sufrieron la desatención y el abandono por parte de las administraciones públicas a la hora de ayudarles: "la emergencia es responsabilidad de los estamentos políticos, y se quedan estupefactos ante catástrofes de tal envergadura, a pesar de los avisos del mundo científico. El miedo les hace pensar más en las consecuencias políticas que en el sufrimiento de las personas. Muy triste. Explotó el volcán y el semáforo volcánico seguía en amarillo. Ni a naranja lo pusieron. No evacuaron a la población. Hasta dos horas después de la erupción no pasaron el semáforo a rojo, cuando el caos se había apoderado de todo” (Dolors Vidal Segarra)

    Dolors visitó y pudo vivir en primera persona, el infierno que sufrieron los habitantes de la isla, el miedo, la angustia y la incertidumbre de no saber cuándo acabaría ese mal sueño.

    La erupción del volcán Tajogaite enterró muchas casas y provocó un cambio de paisaje en la isla, lo que motivó un enorme sufrimiento a sus habitantes.

    Dolors lo compara con el Delta del Ebro que acabará desapareciendo por culpa de los embates marinos y la falta de llegada de sedimentos, y esto también nos provoca sufrimiento a los habitantes de las Terres de l'Ebre, y, como en la Palma, hay poco interés por parte de las administraciones públicas en ayudar y proteger.

    La divulgación que hace Dolors, a través del libro que ha escrito, las actividades prácticas o esta exposición son un pequeño homenaje al coraje de la población palmera que sufrió esta erupción.

    Desde el Museo Terracota pensamos que es muy interesante poder ofrecer esta exposición para concienciar y dar a conocer hechos de esta envergadura que a menudo como nos quedan un poco lejos no les prestamos la atención necesaria.

    El acto de inauguración de la exposición tendrá lugar el próximo sábado 12 de julio, a las 19.00 h, en el mismo Museo Terracota

    Les recordamos que el horario es: miércoles a viernes de 9'30 a 13'30 h; sábados, domingos y festivos de 12.00 a 14.00 h

    *Más información y visitas concertadas fuera de este horario:  977 71 83 39/  terracota@galera.cat

    CATALÀ

    Del 9 de juliol de 2025 al 3 d’agost de 2025, la Sala 2, sala d'exposicions temporals de Terracota, Centre d'Interpretació de la Terrissa de la Galera (baixos de l’Ajuntament) acollirà una exposició sobre el volcà Tajogaite, situat al municipi El Paso a l'illa de La Palma, Canàries.

    El 19 de setembre de 2021 el Tajogaite va tenir una erupció que va finalitzar el 13 de desembre d'aquest mateix any, després de 85 dies d'activitat. És l'erupció històrica més llarga registrada a l'illa i la tercera a l'arxipèlag.

    En aquests 85 dies d'activitat, el volcà va llançar més de 200 milions de metres cúbics de lava, que van transformar el paisatge de l’illa i la vida de gran part de la seva població.  Es va estendre a més de 1200 hectàrees, es van evacuar 7000 persones i va afectar a més de 1700 construccions i infraestructures.  

    Dolors Vidal Segarra, d’Ulldecona, és professora de Física i Química de secundària ja jubilada que ha treballat gairebé tota la vida a l’institut Manuel Sales i Ferré d’Ulldecona i es va jubilar a l’institut Dertosa, a Tortosa, amb el qual continua col·laborant d’acord amb un conveni amb el Departament d’Educació de Catalunya que li permet realitzar xarrades de divulgació científica. Fa divulgació sempre que té ocasió, com ara a l’Observatori de l’Ebre, al Col·legi de Químics de Catalunya, a la Fira de Ciència al carrer de Lleida…

    Des de l’erupció del volcà Tajogaite, es dedica a la divulgació de l’impacte que va tindre aquest fenomen natural en la societat palmera mitjançant activitats pràctiques i més tard un llibre: “85 días. El volcán Tajogaite: Impacto social”

    En aquest afany de divulgació, ens porta aquesta exposició de 25 activitats/experiències didàctiques que ens permetran conèixer el que va suposar l’erupció del Tajogaite, per al paisatge i per a les persones. Descobrirem la impotència de l’ésser humà davant dels fenòmens naturals d’enorme magnitud, la fúria de la natura i com de fràgil és la nostra existència.

    Mitjançant el coneixement científic sabrem que li va passar al volcà i perquè,  però també coneixerem l’impacte social de l’erupció, ja que milers de persones van veure, impotents, com se’ls destruïa bona part del que conformava la seva vida, i, a la vegada, van sofrir la desatenció i l’abandonament per part de les administracions públiques alhora d’ajudar-los: “l’emergència és responsabilitat dels estaments polítics, i es queden garratibats davant de catàstrofes de tal envergadura, malgrat els avisos del món científic. La por els fa pensar més en les conseqüències polítiques que en el patiment de les persones. Molt trist. Va explotar el volcà i el semàfor volcànic seguia en groc. Ni a taronja el van passar. No van evacuar la població. Fins dos hores després de l’erupció no van passar el semàfor a roig, quan el caos s’havia apoderat de tot…” (Dolors Vidal Segarra)

    Dolors va visitar i va poder viure en primera persona, l’infern que van patir els habitants de l’illa, la por, l’angoixa i la incertesa de no saber quan acabaria aquell mal son.

    L’erupció del volcà Tajogaite va  enterrar moltes cases i va provocar un  canvi de paisatge a l’illa, tot plegat va motivar un enorme sofriment als seus habitants.

    Dolors ho compara amb el Delta de l’Ebre que acabarà desapareixent per culpa dels embats marins i la manca d’arribada de sediments, i, això també ens provoca sofriment als habitants de les Terres de l’Ebre, i, com a la Palma, hi ha poc interès per part de les administracions públiques en ajudar i protegir.

    La divulgació que fa la Dolors, a través del llibre que ha escrit, les activitats pràctiques o aquesta exposició són un petit homenatge al coratge de la població palmera que va patir aquesta erupció.

    Des del Museu Terracota pensem que és molt interessant poder oferir aquesta exposició per conscienciar i donar a conèixer fets d’aquesta envergadura que sovint com ens queden una mica lluny no hi posem l’atenció que cal.

    L’acte d’inauguració de l’exposició tindrà lloc el proper dissabte 12 de juliol, a les 19.00 h, al mateix Museu Terracota

    Us recordem que l’horari és: dimecres a divendres de 9’30 a 13’30 h; dissabtes, diumenges i festius de 12.00 a 14.00 h

    *Més informació i visites concertades fora d’aquest horari:  977 71 83 39 /terracota@galera.cat