EXPOSICIÓ DE CERÀMICA: "L'ESPAI IMAGINAT" DE TERESA APARICIO

 • Calendari: 29/4/2022 10:00h - 5/6/2022 14:00h
 • Localització: Sala 2 (espai dedicat a exposicions temporals) de Terracota, Centre d'Interpretació de la Terrissa de la Galera (baixos de l'Ajuntament)

  "L'espai imaginat" és una exposició de ceràmica de Teresa Aparicio que Terracota, Centre d'Interpretació de la Terrissa de la Galera, havia d'acollir el 2020 coincidint amb la Fira de la Terrissa i allargant-se fins a finals de maig, a conseqüència de la pandèmia no es va poder portar a terme ni l'any 2020 ni tampoc el 2021. Enguany tindrem l'exposició coincidint amb la Fira de la Terrissa i fins el 5 de juny.

  Teresa Aparicio és graduada en Ceràmica per l’Escola d’Art de València des de l’any 1977, a més, ha realitzat diferents cursos de tècniques ceràmiques, ha participat en congressos sobre ceràmica, estades d’artistes i seminaris. L’any 1983 va obtenir lAccèssit  al Concurs Nacional de ceràmica de l’Alcora i l’any 1985 va guanyar, el Premi “Vicente Díez, S.L” al Concurs nacional de Ceràmica de l’Alcora, també. Ha realitzat exposicions individuals i col·lectives a diferents museus i espais del País Valencià, Catalunya, l’estat espanyol, França i Japó.

  Coincidint amb la Fira de la Terrissa de la Galera (del 29 d’abril a l’1 de maig) i fins el 5 de juny a l’espai dedicat a exposicions temporals del Museu Terracota (baixos de l’Ajuntament de la Galera) exposarà un conjunt de peces que ha titulat: “L’espai imaginat”: “observant el nostre univers que s’expandeix, ordenat i silenciós, pel qual transitem, sense quasi adonar-nos, he trobat una escletxa per crear un planetari propi, dintre d’un espai imaginat. A partir de formes en principi esfèriques, estes van evolucionat cap a figures que giren sobre sí mateix, es trenquen i projecten cap a l’exterior part de les seves masses internes, en una silenciosa comunicació entre elles Plaques modelades de material ceràmic conformen estos volums que bateguen baix una coberta d’esmalt, en alguns casos reforçats amb òxids, completant la decoració amb un toc de llustre i, finalment, el forn, que transforma tots estos elements”.(Teresa Aparicio)

  Teresa en aquest “Espai imaginat” crea el seus propis planetes. Composicions realitzades en diferents tècniques ceràmiques que parteixen d’una forma esfèrica i transforma en formes geomètriques diverses, destacant un centre en la composició (el que en astronomia seria el cos celeste) i al voltant d’aquesta gira la resta de l’obra.

  Per crear el seu propi planetari, format de nou obres, com els nou planetes que conformen el sistema solar, utilitza principalment el gres que dona consistència i durabilitat a les peces així com una aparença pètria que d’alguna manera ens evoca l’aspecte d’aquests astres sense llum. La utilització d’esmalts i òxids atorguen a la peça uns colors similars als dels planetes reals mentre que el llustre i els seus tocs metàl·lics confereixen més realisme a cadascun d’aquests planetes imaginaris i finalment la màgia del foc ho modifica tot, aconseguint que ens situem en aquest planetari propi on cada composició orbita per sí sola i té vida pròpia.

  Cada peça, cuidada, ben acabada i impol·luta, ens transporta a aquest espai immens, incommensurable, inassolible, llunyà, desconegut i misteriós que és la via làctia. Bellesa, elegància, austeritat plena de matisos i distinció vessa de cadascun d’aquests planetes farcits de sensacions que ens permeten aturar-nos un moment i reflexionar sobre la magnitud del nostre Univers, cosa que sovint se’ns oblida ja que ens creiem únics. Teresa ens farà partícips del seu “Espai Imaginat” i ens farà adonar de quan important i extraordinari és tot allò que ens envolta posant en valor aquest univers moltes vegades menystingut.

  L’aigua, la terra, el foc i l'aire, components bàsics de tot allò que existeix, es revelen de forma diàfana a través de les diferents peces creades per Teresa que convivint amb els atuells de terrissa sobris i majestuosos de l’espai permanent del nostre centre, aportaran un magne plaer al nostres sentits alhora que ens ajudaran a rumiar sobre tot allò que ens envolta i que sovint eludim.

  *HORARI:

  L'acte d'inauguració de l'exposició tindrà lloc el 29 d'abril a les 18'15 hores, una mica abans de l'acte oficial d'inauguració de la XXVII Fira de la Terrissa de la Galera

  El Museu Terracota, del 29 d’abril a l’1 de maig, coincidint amb la XXVII FIRA DE LA TERRISSA DE LA GALERA, tindrà el seu mateix horari: de 10’00 a 14’00 hores i de 16’00 a 21’30 hores.

  A partir del 2 de maig, tornem a l’horari habitual: dimecres a divendres, de 9’30 a 13’30 hores; dissabtes, diumenges i festius de 12’00 a 14’00 hores.

  *MÉS INFORMACIÓ:

    977 71 83 39 

  terracota@galera.cat

   

  CARTELL